I afton dans

TV och Radio har förstått att program om dans och dansband kan få en stor publik. Dansbandsmusiken har haft en stadig popularitet även om det trots det funnits toppar och dalar. Man kan säga att när discomusiken kom så fick den ett uppsving som kan ha haft med nyhetens behag att göra och kanske också att det handlade om ett generationskifte i ungdomskulturen. Men dansbandsmusiken har ändå legat kvar parallellt även fast det då var en viss minskning av dansband. Discomusiken började dala i slutet på 1980-talet och då blev allt som vanligt igen med dansbandsmusikens popularitet. Det återtog sin plats kan man säga.

Sveriges Radio började med programmet “I afton dans” som var en direktsändning från olika dansställen. SR började också bjuda in olika dansband som husband i olika caféprogram. Sven-Ingvars fick ett stort uppsving och var väldigt populär. Det var glada dagar för dansbandsmusiken under 1990-talet. Det var Bingolotto och Svensktoppen och många evenemang överallt där dansband behövdes.

Kvinnliga dansbandsdrottningar uppstod som sjöng och hade scenvana.

Det var inte bara i Sverige man hade så kallade dansbandsdrottningar utan det hade man i Norge också. En känd sångerska i Sverige var till exempel Kikki Danielsson. Sen har vi ju Charlotte Perelli (född Nillson) som kom att tävla i Melodifestivalen, vann uttagningen och vann i Eurovision Song Contest. Duktiga kvinnliga sångerskor har inte saknats i Sverige. De bästa har kallats för dansbandsdrottningar. Lotta Engberg är ju en sådan dansbandsdrottning som även blivit programledare i TV och haft många andra uppdrag i offentligheten. Jenny Öhlund var sångerska på 1980- och 1990-talet.

I afton dans var ett direktsänt program. Numera finns det ett radioprogram på P4 som heter Dans. Där kan man lyssna på svensk dansbandskultur och ha en trevlig stund.