Dansband i andra länder

Det finns dansband i de övriga Nordiska länderna också. I Finland finns det dels en svenskspråkig dansbandskultur och dels en finskspråkig dansbandskultur. Den finlandssvenska dansbandskulturen finns på Åland och längs med Finska Viken och Östersjökusten. Där har dansbandet Tommys lyckats väl både i Finland och i Sverige. I övrigt har Finland en finskspråkig danskultur som domineras av Tango och lite vemodigare sång och musik. Men dansglädjen är det ingen skillnad på.

I Norge gillar man också dansband. Tidigare var svenska dansband populära i Sverige, kanske för att man inte hade så många egna förut. Men numera är man väldigt glada i sina egna dansband. Ole Ivars i Norge och Kikki Danielsson gjorde 1999 en duettinspelning av sången “Jag trodde änglarna fanns”. Och det blev en jättehit i Norge. Andra välkända band är Amunds, Trond Erics och Scandinavia i Norge.

Och på Island där gillar man svenska Sven Ingvars. På Dansbandsveckan i Malung så har ett Isländskt dansband varit med som deltagare. Från Dansbandsveckans sida är man mycket intresserad av att fler från Island deltar både som dansband och som publik,

I Danmark är det dansbandet Kandis som är megakändis. Så dansbandskultur finns det i hela Norden.