Gammeltjoa

Folk har dansat sällskapsdanser allra minst sen medeltiden i Sverige. Från början var det ring- och långdanser. Det är roliga sällskapsdanser fortfarande under jul och midsommarhelger till exempel.

Sällskapsdanser som man dansar parvis var förr något som kan kopplas till svensk folklig folkdans. Ordet folkdans kan ha olika betydelse i olika sammanhang och omfattar olika typer av danser som kanske inte ens är folkliga. Men svensk gammaldans, eller gammeltjoa som den också kallas för, är en rolig, konditionskrävande men omhuldad folkdans av unga och gamla dansälskare.

Riksförbundet Gammeldansens vänner har föreningar över hela landet där den som vill lära sig danserna kan gå kurser. De roliga danserna som folk har glatt sig åt både förr och nu är traditionellt Schottis, Hambo, Tango, Polka, Polska, Mazurka, Foxtrot och olika variationer av Vals och sist men inte minst den roligaste dansen av dem alla – Snoa.

Varför är dansen Snoa roligast kan man fråga sig. Då är svaret att först och främst är Snoa den äldsta sällskapsdansen av dem alla. Den är lätt att lära sig och man kan snurra runt i hur många varv man vill. Lite yr kan man bli men det gäller bara att hålla blicken fäst vid sin danspartner ända tills man snurrat färdigt så brukar det gå bra. Sen kan väl få förneka att vals inte skulle vara kul att dansa. Det är den verkligen. Vals är dessutom romantiskt att dansa. En bröllopsvals är en väldigt speciell och fin variant av Vals.

Tango är en dans som dansas mycket i Latinamerika men den dansas en hel del i Sverige också. I Skandinavien är det dock i Finland man dansar Tango allra mest. Där har man Tango-tävlingar varje sommar och Tango-kung väljs årligen. Det är folkfest och roligt i flera dagar tills tävlingarna är avgjorda.

Hambo är av tradition en dans med särställning bland gammeldansens vänner och bekanta. Under de välkända festivaldagarna Hälsingehambon har Hambo varit en riktig långkörar-dans till Hårgalåten som spelats och dansats som maratondans under flera dagar. Det kan Hambon vara värd för den är en sällsynt rolig sällskapsdans. Förr berättades det att det var djävulen som spelade Hårgalåten så livfullt att folk inte kunde sluta dansa utan dansade ihjäl sig. Så rolig är det att dansa Hambo. Det kan vara svårt att sluta när man väl börjat. Schottis och Mazurka är även de fartfyllda och konditionskrävande men väldigt roliga danser bara man lärt sig dem.

För att finna gammeldtjoa roligt så måste man förstås kunna dem. Det går snabbt att lära sig, man kan gå kurs på några kvällar då och då. Man får nya vänner och man har väldigt roligt under kurskvällarna också.

Det händer ofta på dansbandskvällar att några av gammeldanserna också spelas. Ibland kan det bli så ofta som varannan på en kväll. Det är kultur och tradition och ofattbart roligt, fartfyllt och sällskapligt.