Framtiden

Har dansbanden någon framtid kan man fråga sig. Det är många band som slutat. Men varför de lagt ner är kanske inte helt klart. Vissa band har hållit på så länge att de av naturliga skäl vill dra sig tillbaka. Men att dansen skulle dö ut- det kan ju knappast stämma. Pardans är ett trevligt sätt att umgås på och dansbanden är en del av svensk kultur.

På 1970-talet när discomusiken kom så trodde man att dansbanden var uträknade. Men så blev det ju inte. Det är klart att tiderna förändras och musiken utvecklas men det har ju även dansbanden gjort och kommer att fortsätta att göra. Det är nog ingen större fara med återväxten. Det är ju en hel armada av musiker som i årtionden haft heltidsjobb som dansbandsmusiker.

Det finns de som tycker att dansbandsmusik är “töntigt” och drar sig för att dansa själva. Kanske kan de inte dansa. Fler danskurser skulle kunna behövas. Det har hänt att svenska dansband blivit etta på den svenska albumlistan efter att dansbandslåten petat ner stora stjärnor som Metallica och Bruce Springsteen från första plats. Så visst finns det hopp om en framtid.