Folkparken och Folkets Hus

Av tradition och ohejdad vana har jazzorkestrarna, dansorkestrarna och dansbanden spelat för dansglada människor om somrarna ute i Folkparkerna och om vintrarna inne i Folkets Hus. Numera spelar dansband även på båtar och färjor. Dansbanor har funnits i lador och på bryggor också för att man har passat på att dansa loss där det funnits tillräckligt med plats.

Folkparken har traditionellt varit en festplats och / eller friluftsanläggning. Förut ägdes Folkparkerna oftast av arbetarrörelsen eller en bygdeförening men numera är det fristående föreningar som äger Folkparken och / eller Folkets Hus. Skillnaden mellan dessa två samlings- och festplatser är att Folkparken är utomhus medan Folkets Hus är ett hus med alla aktiviteter inomhus.

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker äger ungefär 900 parker och hus.

Det rör sig om miljontals besökare varje år i folkparkerna och i Folkets Hus. Det kan röra sig om dansband, artistuppträdanden, musikaler och teater, gycklare och festivaler av olika slag som drar till sig en publik till parkerna.

Det är trots det många folkparker som har fått lägga ner. Det beror på att konkurrensen är större numera. Det finns konserthallar, musikfestivaler och annat på andra ställen än förut.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *