Dansbandsmusik på begravningen

Nu är Sverige ett relativt sekulärt land sedan länge. Faktum är dock att sekulariseringen fortsätter att märkas, inte minst när det gäller vilken typ av låtar människor väljer för att spelas på deras begravningar.

Där kliver den länge så utskällda dansbandsmusiken fram som ett av de populäraste alternativen. En musikstil som under flera decennier ansågs så ohipp och “ful” visar sig ändå ha betytt såpass mycket för väldigt många människor.

Det är kanske inte så konstigt. Dansbandsmusik är visserligen ofta humoristisk och spelad med glimten i ögat, men den är också ofta allvarlig och helt fri från ironi. Att visa äkta känslor kan vara svårt och dansbandsmusik kan vara så skamlöst känslosam som vi ofta önskar att vi kunde vara.

När det gäller vilken musik människor väljer för sina begravningar faller valet förstås på de låtar som betytt mest för dem i livet. Låten som höll en sommar får liksom inte riktigt plats i det sammanhanget. Och inom dansbandsmusiken finns det många klassiska låtar som hållit år efter år.

Om du av en eller annan anledning behöver planera en begravning, kyrklig eller borgerlig, kan du vända dig till https://lovabegravning.se/, en uppskattad begravningsbyrå. Tänk bara på att om du väljer en kyrklig begravning så är det tradition att åtminstone två av styckena som spelas ska vara psalmer.

På en borgerlig begravning skulle du kunna spela WAP av Cardi B om du så önskar. Valet är verkligen helt upp till dig och ingen annan.

När det gäller dansbandsmusik som spelas på begravningar torde väl Pärleporten av Roland Cedermark vara en av de vanligaste. Den passar i vart fall in rent tematiskt. Men det är värt att komma ihåg att du får välja vilken typ av dansbandslåtar som helst för en begravning.