Dansband i Melodifestivalen

Dansband har producerat mängder av populärmusik. Man har sjungit och spelat både egna och andras låtar. Då vore det väl konstigt om dansband inte skulle skriva låtar som passar i Melodifestivalen också. Det har man gjort ett flertal gånger.

Dansbandet Forbes sjöng låten “Beatles” i Melodifestivalen och vann den svenska uttagningen men kom sist i Eurovisions schlagerfestivalen 1977. 10 år senare sjöng Lotta Engberg “Fyra bugg och en Coca Cola”. Hon var en rutinerad dansbandssångerska och vann Melodifestivalen och tog sig till 12:e plats i den Europeiska Schlagerfestivalen 1987. 5 år senare år 1993 vann dansbandet Arvingarna med sången “Eloise” den svenska Melodifestivalen och kom på 7:e plats i den Europeiska Schlagerfestivalen, Eurovision Song Contest som den heter på engelska.

Men så kom skrällen. 1999 sjöng Charlotte Nilsson i dansbandet Wizex sången “Tusen och en natt”. På Engelska hette den “Take me to your Heaven”. Och hon vann både Melodifestivalen i Sverige och Eurovision Song Contest.

Dansbandet Friends vann Melodifestivalen i Sverige med sången “Lyssna till ditt hjärta” och blev 5:a i ESC år 2001. Flera andra dansband har varit med och tävlat i Melodifestivalen här i Sverige men inte nått ända fram. Flera dansband har varit populära utanför dansbandslokalerna. Till exempel har dansbandet Barbados varit poppis bland speciellt ungdomar under flera år.

Dansband är en speciell genre eftersom låtarna ska vara dansvänliga först och främst. Det gör ju att även texterna är dansvänliga och ganska snälla. Det betyder inte att publiken inte känner till hur världen kan vara. Men ute på dans så vill man njuta av livet och tänka på det som är gott.