Swing och Jazz

Det svängde om Jazz och Swing när det begav sig. Jazzen som dansmusik kom till Sverige redan i början av 1900-talet och har haft stor betydelse. Det är just som dansmusik i danslokaler men även vid konserter som jazzen fick fart i Sverige. Och med tiden kom även Swingen som en utveckling från jazzen. Swingen blev egentligen inte så långlivad som musikstil men den har färgat och fortsatt att utveckla dansmusiken ändå.

Jazzen och Swingen förekom mest som dansmusik. På 1930-talet kom kända artister som Louis Armstrong och Duke Ellington på besök till Sverige. Samtidigt blev det populärt med storband.

Svensk Jazz var som störst på 1950-talet. Alice Babs sjöng sin storhit Swing it Magistern Swing. Monica Zetterlund slog igenom med den ena sången efter den andra som till exempel “Sakta vi gå genom stan.”

Man kan säga att dansbandskulturen startade med jazzorkestrarna. I danslokalerna spelade man inte den svårare klubb-jazzen utan en lättare jazz som passade som dansmusik. Det kan hända att dansbanden utvecklades till mer dansvänliga orkestrar än jazzorkestrarna för att människor tappade intresset för jazz när rockmusiken och popen slog igenom. Innan man började kalla dansband för dansband kallade man dem för både rockgrupp, popgrupp och Svensktoppsgrupp. Traditionella dansorkestrar har oftast haft många fler medlemmar än dansband så man började skilja dem åt beroende på hur många orkestermedlemmar man hade.

Dansbanden har varit flest under 1970-talet. Det mest kända var Flamingokvintetten. Thorleifs, Wizex, Ingmar Nordströms och Matz Bladhs.

Man spelade på alla slags dansbanor i Folkparkerna och i Folkets Hus. Det har funnits mängder av dansband i Sverige. När dansband varit som mest populära har det funnits ungefär 800 dansband som spelat på heltid året runt.