Country

Country-musiken har kommit att bli en viktig del av dansbandsmusiken särskilt i Skåne. Där är dansbandsmusiken starkt påverkad av Country.

Varför Countryn tilltalar svenska dansband kan ha med svensk vistradition att göra. Ser man till de svenska dansbandstexterna så är de som små berättelser vilket också vistraditionen är. Likadant är det med Countrymusiken att den har en tydlig berättartradition som den återger.

Countrymusiken går ofta i ett långsamt tempo som också lämpar sig bra för följsam pardans med ett berättande innehåll i texterna. Countrymusiken är ursprungligen en blandning av olika slags musikgrenar som hörde hemma i folkmusiken i Sydstaterna i USA, liksom från spelmanskultur i England och Irland som keltisk folkmusik. Där finns också inslag av Blues och gospel musik.

Countrymusiken har blivit allt mer dansvänlig ända från 1950-talet. Pop och Rockmusik kan kännas igen i den kanske genom att man numera använder även elgitarr som komplement liksom trummor. Numera kan Country ha flera olika inriktningar. Men i Sverige får Countrymusiken ett sound som passar här. Det är viktigt att texterna passar till musiken. I Skåne gillar man Country i dansbandsmusiken men i mellan-Sverige tycker man mest om bugg och i Norrland tycker man om fart och fläkt som i rock, men också bugg och riktigt snabb foxtrot.