Barn och dans

Dans är ofta något man gillar, eller så gillar man det inte alls. När det gäller barn och dans finns det flera olika typer av danser. Just dans kan ofta vara ett ganska laddat ämne eftersom många förknippar det med kroppskontakt. Det är dock inget som säger att så måste vara fallet. Men måste alla barn gilla dans?

Dans på kalas

Om man anordnar ett barnkalas i Stockholm kan det vara klokt att tänka på att alla barn kanske inte uppskattar att dansa. Man kan spela dansmusik men man bör vara lite försiktig med att tvinga deltagarna att dansa om de inte vill. Beroende på hur gamla barnen är kan man låta dem hoppa och skutta fritt till musiken eller så kan den bara stå på i bakgrunden. Är det barn som vill dansa ska det såklart vara välkommet.

Dansa på skolidrotten

I många skolor finns det en kursplan som säger att dans ska finnas med i skolidrotten. Det här kan dock vara en sak som ställer till det en del för många elever. En del lärare förstår att alla elever inte vill delta i dans som kräver kroppskontakt och de kan ge eleven godkänt trots att denne inte är med på all dans. Vissa elever kan till exempel delta i linedans eller liknande utan några som helst problem. Det kan också vara så att eleven kan tänka sig att dansa tillsammans med någon av samma kön eller med endast läraren närvarande. Många gånger går det att anpassa undervisningen så att den trots allt följer alla Skolverkets regler.

Olika sorters dans

När det gäller ämnet dans finns det en hel massa olika danser att välja mellan. En del danser är sådana man dansar i par, andra kan man dansa helt ensam. Några danser blir bäst om man har en viss taktkänsla, andra kan man bara släppa loss helt på. Några av de vanligaste pardanserna är vals, bugg och foxtrot. Bland de danser som inte är pardanser kan man nämna linedance, discodans och olika aerobicsdanser som också fungerar som träning.

Måste alla gilla dans?

Det finns absolut inte några krav på att barn ska gilla dans. Inte heller vuxna måste gilla det. I de allra flesta fall tvingas man inte till att dansa utan det är helt enkelt valfritt. Inte ens om man går på en finare middag brukar man behöva dansa.

Dansbandsmusik

Dansbandsmusik finns det en hel del av och det är inte bara äldre personer som lyssnar på musiken. Det finns också relativt moderna och unga band som sysslar just med dansbandsmusik. Man behöver inte dansa bara för att man lyssnar på dansbandsmusik utan det kan helt enkelt vara så att man gillar texterna. Även barn kan gilla musiken utan att ha speciellt mycket koll på dans.