Arvingarna med flera

Musiken i dansbandsmusik är en egen genre och går ofta i 4/4 takt. Visst spelas det i andra takter också speciellt om man spelar gammaldans mellan varven eller jazz, swing, country eller rock.

Trots att dansband ändå spelar ganska enhetligt så är det i alla fall en stor variation på musik man spelar. Därför har till exempel just gästspel i Melodifestivalen hänt flera gånger genom flera grupper. Arvingarna är en sådan grupp som tagit sig till Melodifestivalen flera gånger men med varierande resultat. Bandmedlemmarna hade ju gott påbrå genom föräldrar som spelat med i kända dansband som Flamingokvintetten och Streaplers. Arvingarna deltog i svenska Melodifestivalen fem olika år. 1993 vann de med låten “Eloise” och blev sjua i ESC. 1992 fick Arvingarna en Grammis för “Coola killar.”

Dansband som begrepp fanns egentligen inte före 1970-talet. Det var då som dansbanden hade en så pass enhetlig stil att man kunde säga att det var en egen genre inom svensk musik. Dansband har spridit sig till både Norge och Finland och Danmark. Det blev som en folkrörelse kan man säga.

Ett tvättäkta dansband turnerar i en turnébuss och har spelningar kors och tvärs året runt. Instrumenten man spelar på är elgitarr, keyboard, elbas och trummor. Tidigare hade en del band även saxofon eller dragspel. Moderna band har synthar som sköter stråk och blås. Steelguitar kan man ha om man spelar mera countryinspirerade låtar.

Det finns flera andra band som tagit sig till Melodifestivalen men det är inte alltid det gått så bra. Dansbandet Barbados har flera gånger tagit sig till Melodifestivalen förutom att de varit väldigt populära bland ungdomar men deras bidrag har ändå inte kommit till final. Att vinna tävlingar är kanske inte det viktigaste men roligt måste det ju vara. 2009 deltog två dansband i Melodifestivalen. Det var Thorleifs och Scotts men de kom inte till final.

2010 deltog MiSt och Highlights men kom inte vidare till final de heller.

2011 försökte Lasse Stefanz men kom inte vidare heller.

Det hindrar ju inte att dansband ändå efter alla dess år fortfarande lever. Det är fortfarande många som uppskattar nöjet att vara ute på dans. Det är en gammal svensk folktradition nu att dansa ute om somrarna och inomhus om vintrarna. Ta en kryssning till ett grannland och dansa loss och koppla av från vardagen. Det är en lyx som många fortfarande längtar efter för att kanske återuppväcka kärleken med lite glädje i vardagen. Drömmar ska man jaga och följa vart de än leder. Kärleken finns där eller kan förnyas. Det kan också vara så att man behöver hitta en ny kärlek. Vad kan vara bättre än att umgås genom god mat och dans på ett dansgolv på havet eller på dansbanan nära sommarstugan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *