Dansbandsveckan

Dansbandsveckan i Malung, Orrskogen är återkommande varje år vecka 29. En hel vecka med dans på flera dansbanor och ungefär 80 dansband att svänga om till. Det gör en folkfest som människor gärna återkommer till år efter år. Man räknar med att det är ungefär 100 tusen besökare som kommer för att ha det trevligt med dans, musik och med glada människor omkring sig.

Det är en speciell stämning som inte kan beskrivas. Den måste upplevas. Till Dansbandsveckan kommer besökare från hela Norden. De flesta besökarna kommer från Sverige men en del kommer också från Norge. En mindre del kommer från Finland och Danmark och Tyskland. Men det kommer besökare även så långt bortifrån som Kanada, Ryssland, USA och Sri Lanka. Även band från de övriga Nordiska länderna brukar dyka upp.

Dansbandsveckan i Malung börjar alltid med utdelning av Guldklaven som är ett pris i form av en statyett som delas ut av Dansbandsveckan och tidningen Får jag Lov. Prisutdelningen sker under en galamiddag med stor underhållning till med kända artister.

Första året då Dansbandsveckan arrangerades i Malung var 1986 så den har hållit på några år sedan dess. Under Dansbandsveckan dansar man pardans till de populäraste dansbanden. Malung blir under en vecka en stor dansfestival fylld av glada dansanta människor från när och fjärran. Man dansar gammeldans, foxtrot, swing, bugg och lindyhop och njuter av livet.

Alla slags människor gillar dans och till Dansbandsveckan kommer ungefär 40.000 besökare varje år. Det är både proffs och nybörjare och allt däremellan som reser till Orrskogen för att dansar loss. Det finns 8 dansbanor och alla är under tak. På varje dansbana spelas olika slags dansmusik. På till exempel bana ett spelas mogen dans. på dansbana två spelas blandad dansmusik och på bana tre spelas modern dans och på bana fyra också modernt, på bana 5 bara gammeldans och blandad dans och på bana sex blandad och modern dans. Vill man så kan man gå på dansskola under ledning av Tony Irving så hänger man med även om man är nybörjare när man kommer dit.

Med så många besökare på en gång så finns det knappt hotell så det räcker. Många bor på vandrarhem, i stugor och inhyrda i uthyrningsrum hos privatpersoner. Många reser till Malung med egen campingutrustning och bil eller husbil. Självklart finns det många andra aktiviteter ordnade i Malung med omnejd under Dansbandsveckan så man kan göra annat på dagarna om man vill. Och dansa om kvällarna.